O uncie de o uncie de leopard

De Leah Montsion

Gama geografică

Leoparzii de zăpadă locuiesc pe o gamă geografică mare de aproximativ 2,3 milioane de kilometri pătrați și sunt distribuiti pe scară largă, dar sporadic, în lanțurile muntoase înalte din Asia Centrală. Aceasta include întregul sistem montan Himalaya, precum și zone din Bhutan, Nepal și regiunea siberiană a Rusiei. Leoparzii de zăpadă se găsesc oriunde, de la Himalaya până în sudul și vestul Mongoliei și sudul Rusiei, totuși 60% din gamă se găsește în China, în special în regiunile autonome Xinjiang și Tibet, precum și în provinciile Sichuan, Qinghai și Gansu.(Fox, 1994; Hussain, 2003; Schaller, et al., 1988)

  • Regiunile biogeografice
  • palearctic
    • nativ
  • oriental
    • nativ

Habitat

Terenurile abrupte, stâncoase și sparte sunt zonele de așternut preferate pentru leoparzii de zăpadă, în special pe sau în apropierea unei margini a reliefului aproape de vegetația naturală. Stâncile și liniile de creste sunt preferate pentru odihna în timpul zilei. Leoparzii de zăpadă trăiesc în zone alpine și subalpine de la altitudini de 900 până la 5.500 de metri sau mai mult, dar în general la altitudini între 3.000 și 4.500 de metri. În timpul iernii, pot migra la altitudini inferioare de 900 de metri, urmând prada preferată. Leoparzii de zăpadă evită, în general, pădurile dense și câmpurile cultivate, dar sunt asociate cu pădurile deschise de conifere, precum și cu arbuști aride și semi-aride, pajiști, pajiști alpine și habitate sterile.(Jackson, 1996; Lovari, et al., 2013; Schaller, et al., 1994)



  • Regiunile Habitat
  • temperat
  • terestru
  • Biomi terestre
  • savana sau pajiști
  • pădure
  • munţi
  • Altitudinea intervalului
    900 până la 5.500 m
    2952,76 în ft

Descriere Fizica

Măsurând de la nas la coadă, lungimea unui leopard de zăpadă adult mediu este de 1000 până la 1300 mm, cu o lungime a cozii de 800 până la 1000 mm echivalând cu aproximativ 75% până la 90% din lungimea totală a corpului. Această coadă extrem de lungă este folosită special pentru echilibru pe terenurile abrupte și stâncoase pe care le locuiesc, dar poate fi folosită și pentru a-și acoperi extremitățile în timpul vremii aspre de iarnă. În general, masa medie pentru un adult este de 35 până la 45 kg, cu o gamă totală de 25 până la 75 kg pentru fiecare specie. Nu există dimorfism sexual pronunțat la specie, totuși masculii pot fi puțin mai mari decât femelele în general. O caracteristică a leoparzilor de zăpadă este dimensiunea extrem de mare a labelor lor în comparație cu alte felide, care sunt o adaptare pentru mersul pe zăpadă. Labele din față sunt puțin mai mari decât labele din spate, cu o dimensiune medie a percuței de 90 până la 100 mm în lungime și 70 până la 80 mm în lățime. Leoparzii de zăpadă au, de asemenea, picioare din spate relativ lungi, care sunt adaptate pentru agilitate sporită și capacitate de sărituri în habitatul lor accidentat.(Hemmer, 1972; Jackson, 1996; Rieger, 1984)



Culoarea de bază a blanii poate varia oriunde de la gri deschis la gri fum până la galben crem, cu o nuanță albă care se găsește în general pe partea de jos. Întregul corp este acoperit cu pete și rozete negre gri. Rozetele sunt inele mai mari care înconjoară pete mai mici și se găsesc doar pe corp și coadă, în timp ce petele solide se găsesc pe cap, gât și membrele inferioare. Juvenilii leoparzi de zăpadă au dungi negre longitudinale pe mijlocul spatelui, care se extind de la baza capului până la coadă. Pe măsură ce cresc și se maturizează, aceste dungi se despart în pete mari formând două rânduri laterale de inele alungite de-a lungul centrului spatelui.(Vope, 1989; Hemmer, 1972)

Leoparzii de zăpadă au haine lungi și groase care năpesc de două ori pe an, dând o blană mai lungă și mai groasă în timpul iernii. Vara, lungimea blănii este de aproximativ 25 mm pe părțile laterale ale leopardului de zăpadă și de aproximativ 50 mm pe burtă și coadă. Iarna, blana pe laterale este de aproximativ 50 mm, 30 până la 55 mm pe spate, 60 mm pe coadă și până la 120 mm pe burtă. Pe lângă blana groasă, au urechi mici rotunjite care ajută la minimizarea pierderilor de căldură în mediile lor reci, muntoase. În comparație cu altele strâns legatefelidele, leoparzii de zăpadă au cavități nazale mult mai mari, precum și capete mai mici și mai late în raport cu dimensiunea corpului lor.(Hemmer, 1972)



Caracteristicile craniului care se disting de alte felide mari sunt: ​​o scurtătură generală a craniului, o înălțime a zonei frontale, orbite mai rotunjite, procese postorbitale și zigomatice mai lungi, foraman infraorbitar mai lung și mai mic, fosă mezopterigoidă mai largă, bule osoase mai plate și un marcat. scurtarea gurii. La bărbați, lățimea medie anteroposterioră a caninului superior la alveole este puțin mai mare decât la femele. Cu toate acestea, lățimea medie lateromedială în constricția postorbitală și în carcasa creierului este puțin mai mare la femele.(Christiansen și Harris, 2012; Ognev, 1935)

Formula dentară a leoparzilor de zăpadă adulți este I 3/3, C 1/1, P 3/2, M 1/1.(Marma și Yunchis, 1968; Pocock, 1916)

  • Alte caracteristici fizice
  • endotermic
  • homoiotermic
  • simetrie bilaterală
  • Dimorfismul sexual
  • sexe deopotrivă
  • mascul mai mare
  • Masa intervalului
    25 până la 75 kg
    55,07 până la 165,20 lb
  • Lungimea intervalului
    1000 până la 1300 mm
    39,37 până la 51,18 in

Reproducere

Leoparzii de zăpadă sunt solitari și nu se asociază cu parteneri decât dacă este sezonul de împerechere. Datorită timpului îndelungat petrecut cu creșterea puilor, femelele leopard de zăpadă se împerechează la fiecare doi ani. Sunt poligini în sălbăticie, dar se știe că unii leoparzi de zăpadă în captivitate au devenit monogami.(Freeman, 1982)



  • Sistem de împerechere
  • poligină

Reproducerea la leoparzii sălbatici de zăpadă este puternic sezonieră, având loc la sfârșitul iernii, din ianuarie până în martie. Când femelele sunt în estru, ele scot un urlăit continuu care este necesar pentru a atrage masculi. Există, de asemenea, o creștere semnificativă a alorooming-ului și a prustenului (suffing) de către femele în această perioadă. Femela se prezintă masculului ridicând coada și mergând în fața lui, asigurându-se că regiunea ei anală este clar vizibilă. Copulația leoparzilor de zăpadă are loc atât în ​​pozițiile ventrale/dorsale, cât și dorsale/dorsale, iar masculul prinde în general blana de gâtul femelei în timp ce o urcă. Perioada de gestație este de aproximativ 90 până la 105 de zile, iar puii se nasc cândva între aprilie și iunie. În general, așternutul este format din 2 până la 3 pui, dar în cazuri rare poate varia de la 1 la 5. Aceștia se nasc într-un adăpost stâncos, unde mama își face un cuib cald de blană din burtă. La naștere, puii de leopard de zăpadă cântăresc între 300 și 600 g.(Blomqvist și Sten, 1982; Fox, 1989; Freeman, 1983; Hemmer, 1972; Jackson și Ahlborn, 1988)

Lactația durează cinci luni, dar puii pot începe să mănânce alimente solide la vârsta de două luni și sunt înțărcați la aproximativ 5 luni. În primul an de viață, leoparzii de zăpadă depind de mama lor. Femelele leoparzi de zăpadă ating maturitatea sexuală la aproximativ 2 până la 3 ani, în timp ce masculii pot dura până la 4 ani.(Vope, 1989; Petzsch, 1968)

  • Caracteristici cheie de reproducere
  • iteropare
  • reproducerea sezonieră
  • gonochoric / gonochoristic / dioic (sexe separate)
  • sexual
  • ovulatie indusa
  • fertilizare
  • vivipar
  • Interval de reproducere
    Femelele leopard de zăpadă se reproduc la fiecare doi ani.
  • Sezonul de împerechere
    Leoparzii de zăpadă se reproduc din ianuarie până în martie.
  • Intervalul numărului de descendenți
    1 la 5
  • Numărul mediu de urmași
    2
    O varsta
  • Interval perioada de gestație
    90 până la 105 zile
  • Vârsta medie de înțărcare
    5 luni
  • Timp mediu până la independență
    1 an
  • Interval de vârstă la maturitatea sexuală sau reproductivă (femeie)
    2 până la 3 ani
  • Interval de vârstă la maturitatea sexuală sau reproductivă (masculin)
    3 până la 4 ani

Leoparzii de zăpadă sunt solitari și singurul contact social prelungit are loc în timp ce femelele își cresc puii. Puii sunt altrici atunci când se nasc, nu deschid ochii până la vârsta de aproximativ o săptămână și sunt în întregime dependenți de mama lor în primul an de viață.(Fox, 1989; Jackson și Ahlborn, 1989)



Succesul de reproducere este mai mare în zonele în care femelele pot găsi adăposturi izolate, precum și o mare abundență și disponibilitate de pradă în apropiere. Pentru siguranța puilor lor, este imperativ ca aceste locuri de adăpost să fie inaccesibile și sigure, astfel încât să își poată ascunde puii de alte carnivore în timp ce mama caută hrană. La vârsta de aproximativ trei luni, puii încep să-și urmeze mama pentru a învăța abilități de supraviețuire de bază, cum ar fi vânătoarea. Mama este singura responsabilă pentru furnizarea puilor cu hrană, protecție, resurse și învățare pentru primul lor an de viață.(Jackson, 1996)

pomeranian
  • Investiția parentală
  • altricial
  • îngrijire parentală feminină
  • pre ecloziune/naştere
    • aprovizionarea
      • Femeie
    • protejand
      • Femeie
  • preînţărcare/învios
    • aprovizionarea
      • Femeie
    • protejand
      • Femeie
  • pre-independenţă
    • aprovizionarea
      • Femeie
    • protejand
      • Femeie
  • perioadă prelungită de învățare juvenilă

Durata de viață/Longitudine

Leoparzii de zăpadă sunt extrem de izolat, ceea ce a făcut foarte dificilă determinarea cu exactitate a duratei de viață medie a speciilor în sălbăticie. În captivitate, leoparzii de zăpadă au trăit până la 21 de ani.(Wharton și Freeman, 1988)



Comportament

Leoparzii de zăpadă sunt în principal crepusculari, ceea ce înseamnă că sunt cei mai activi în zori și amurg. De asemenea, sunt foarte mobili și se mută de la o locație la alta zilnic și își schimbă locul de așternut de mai multe ori pe parcursul unei zile. În general, leoparzii de zăpadă rămân într-o anumită zonă a domeniului lor de locuit timp de câteva săptămâni înainte de a se muta într-o altă parte a domeniului lor de locuit.(Jackson și Ahlborn, 1988)

Leoparzii de zăpadă sunt solitari, dar se perechează în timpul sezonului de împerechere, precum și împart zonele de locuit ale celuilalt. Leoparzii de zăpadă care împart o zonă de locuit mențin o distanță de aproximativ 2 kilometri față de cel mai apropiat alt individ. Se evită în mod activ unul pe celălalt prin marcarea benzilor de călătorie cu zgârieturi, fecale și spray-uri parfumate înțepătoare, care dezvăluie detalii despre sexul și statutul reproductiv al indivizilor. Masculii leopard de zăpadă sunt intoleranți față de masculii conspecifici, ceea ce sugerează că aceștia sunt teritoriali.(Jackson și Ahlborn, 1988; Jackson, 1996; Lovari, et al., 2013)

Datorită labelor lor mari și picioarelor posterioare alungite, capacitatea leoparzilor de zăpadă de a sări este foarte dezvoltată, precum și capacitatea lor de a urca. Ei preferă să se odihnească pe structuri înalte, mai ales când sunt ținuți în captivitate. Raritatea observărilor de leoparzi de zăpadă în sălbăticie sugerează că aceștia își reduc activitatea în zonele în care sunt prezenți oamenii.(Hemmer, 1972; Wolf and Ale, 2009)

zoey chihuahua

Metoda preferată de vânătoare este să-și pândească și apoi să-și pândească prada de sus, folosind teren stâncos și vegetație arbuștită pentru a se ascunde.(Jackson, 1996)

  • Comportamente cheie
  • cursorial
  • teribil
  • amurg
  • mobilă
  • nomad
  • solitar

Gama de acasă

În vestul Nepalului, într-o zonă cu densitate mare de pradă, dimensiunea medie a terenului de locuit pentru un leopard de zăpadă este de 12 până la 39 de kilometri pătrați. Cu toate acestea, având în vedere cantitatea mare de relief topografic, dimensiunea reală a domeniului de locuit este probabil cu 20 până la 30% mai mare.(Jackson și Ahlborn, 1988)

Comunicare și percepție

Spre deosebire de alte marifelidele, leoparzii de zăpadă nu răcnesc. În schimb, ele emit un urlet ascuțit, mai ales când femelele sunt în călduri. Acest apel permite femelelor să avertizeze bărbații despre locul în care se află și are loc, de obicei, seara târziu. O altă vocalizare este un „suflet” neagresiv care este emis prin nări. Sosirea unui leopard de zăpadă în imediata apropiere a altuia provoacă acest zgomot și ar putea fi descris ca mijlocul lor de salut.(Hemmer, 1972; Jackson și Ahlborn, 1988)

Leoparzii de zăpadă emit sunete înalte de urlete pentru a comunica și a-și face publicitate locația. Coada lor lungă este, de asemenea, utilizată într-o serie de funcții de comunicare și poate indica starea lor de spirit actuală altor indivizi. Leoparzii de zăpadă folosesc, de asemenea, mijloace tactile pentru a comunica și își vor freca capul și gâtul de un partener social pentru a indica că sunt pe cale amiabilă.(Hemmer, 1972; Rieger, 1984)

Un alt mod în care leoparzii de zăpadă comunică este prin expresiile faciale. De exemplu, atunci când sunt defensivi își deschid mandibula destul de larg și își ridică buzele pentru a dezgoli dinții canini, totuși când sunt emoționați se deschide și gura, dar caninii nu se văd, iar buzele și nasul se încrețesc în funcție de intensitate.(Hemmer, 1972)

Leoparzii de zăpadă comunică, de asemenea, folosind mirosuri și alte substanțe chimice. Comportamentul de marcare al leoparzilor de zăpadă este destul de extins și include totul, de la răzuire, pulverizare de urină, frecarea capului și chiar greblarea ghearelor de-a lungul trunchiurilor copacilor. Marcajul are loc mai frecvent în timpul sezonului de reproducere. Ei marchează copaci sau suprafețe specifice pe benzile de călătorie pentru a se asigura că un alt leopard de zăpadă nu se aventurează în zona lor de origine.(Jackson și Ahlborn, 1988)

  • Canale de comunicatie
  • vizual
  • atingere
  • acustic
  • chimic
  • Alte moduri de comunicare
  • urme de miros
  • Canale de percepție
  • vizual
  • atingere
  • acustic
  • chimic

Obiceiuri culinare

Leoparzii de zăpadă sunt carnivori și își vânează în mod activ prada. De asemenea, sunt prădători oportuniști și vor lua orice fel de carne și pradă pentru a se asigura că își îndeplinesc cerințele generale de energie. Sunt capabili să omoare animale de peste trei până la patru ori greutatea lor, dar se mulțumesc și cu o pradă mult mai mică în perioadele de nevoie.(Jackson și Ahlborn, 1988)

Principalele specii de pradă ale leoparzilor de zăpadă sunt oile albastre (Pseudois nayaur). Alte specii de pradă includ ibex (Capra ibex sibrica), markhors (Capra failconeri), oaie argali (Ovis ammon), urial (Oaia de Est), tahr himalayan (Hemitragus jemlahicus), seruri (Capricornis sumatraensis), gorals (Naemorhaedus goral), cerb mosc (Chrysogaster de mosc), mistreti (Sus scrofa), antilopa tibetană (Pantholops hodgsonf), gazele tibetane (Procapra picticaudata), gazele cu gusa (Gazella subgutturosa), măgari sălbatici (Equus hemionus), și iac sălbatic (Bos grunninus). Prada mai mică include marmotele (Marmota), iepuri de câmp (Lepus), lung (Ochotona), volei (Microtus), șoareci și păsări.(Chundawat, 1990; Fox, 1989)

Din cauza vânătorii excesive de către oameni, populația de ungulate sălbatice din anumite zone a fost epuizată, iar leoparzii de zăpadă s-au transformat în pradă animalelor domestice.(Anwar, et al., 2011)

  • Dieta primară
  • carnivor
    • mănâncă vertebrate terestre
  • Alimente pentru animale
  • păsări
  • mamifere

Predare

Leoparzii de zăpadă sunt prădători de top, au puțini prădători naturali în afară de oameni. Cu toate acestea, uciderea interspecifică între leoparzi (panthera pardus) și leoparzii de zăpadă pot apărea atunci când crește competiția pentru resurse între aceste carnivore simpatrice. Leoparzii de zăpadă adulți sunt, de asemenea, potențiali prădători ai puiilor mai tineri.(Lovari, et al., 2013)

Rolurile ecosistemelor

Leoparzii de zăpadă sunt prădători de vârf, ceea ce înseamnă că joacă un rol cheie în menținerea biodiversității într-un ecosistem. Prin dinamica populației și cascadele trofice, leoparzii de zăpadă sunt un indicator important al sănătății mediului și ajută la reglarea populațiilor de specii aflate mai jos din lanțul trofic.(Shehzad, et al., 2012)

Leoparzii de zăpadă pot fi, de asemenea, recunoscuți ca un indicator sau o specie emblematică, iar acest lucru este important deoarece pot ajuta la motivarea publicului larg să susțină conservarea ecosistemelor de mare altitudine. Dacă habitatele leopardului de zăpadă sunt protejate, habitatele pentru multe alte specii devin protejate și ele. Prădătorii de top promovează și sunt asociați cu bogăția speciilor prin facilitarea resurselor, cascadele trofice, productivitatea ecosistemului, sensibilitatea la disfuncționalități și multe altele. Prin urmare, pentru a ajuta la menținerea biodiversității, conservarea centrată pe prădători este esențială.(Jackson, 1996; Lovari, et al., 2009; Sergio, et al., 2008)

bulldog englez olde

Paraziții leopardului de zăpadă includ:Dirofilaria immitis,Toxascaris leonine,Notoedres cati,Toxoplasma gondii,Trichurisspecie,Ascarisspecie,Coccidiispecie,purici,acarieni, strongile, viermi pulmonari,Demodexspecii şisarcoptidacarieni,Giardia, și anchilostomii.(Geraghty, et al., 1981; Hill, et al., 2008; Murata, et al., 2003; Ruedi, et al., 1978; Wharton și Mainka, 1997)

  • Impactul asupra ecosistemului
  • specii cheie de boltă
Specii comensale/parazitare

Importanța economică pentru oameni: pozitiv

Leoparzii de zăpadă vii sunt de importanță economică pentru grădini zoologice. Ele sunt expuse publicului pentru divertisment și cercetare și aduc mulți turiști. Faptul că leoparzii de zăpadă în sălbăticie sunt extrem de izolati și greu de găsit face acest lucru și mai important.(Macri și Patterson-Kane, 2011)

  • Impact pozitiv
  • părțile corpului sunt sursă de material valoros
  • ecoturism
  • cercetare si educatie
  • controlează populația dăunătorilor

Importanța economică pentru oameni: negativ

Datorită comportamentului lor timid și evaziv, leoparzii de zăpadă evită în general oamenii și nu se știe că ar fi atacat vreodată un om în sălbăticie. Singurul impact negativ major al leoparzilor de zăpadă asupra oamenilor este prădarea lor asupra animalelor domestice.(Hussain, 2003)

Stare de conservare

Leoparzii de zăpadă sunt enumerați ca specii pe cale de dispariție pe Lista Roșie a speciilor amenințate IUCN. Populația globală de leoparzi de zăpadă este estimată a fi între 4.080 și 6.590 de indivizi. În ultimele două decenii, se suspectează că populațiile de leoparzi de zăpadă au scăzut cu cel puțin 20% din cauza pierderii habitatului, a prăzilor, a braconajului și a persecuției. Principalul factor care afectează declinul populației leopardului de zăpadă este activitatea umană. Indiferent dacă pisicile sunt afectate direct de braconajul pentru blană, oase și alte părți ale corpului, ele sunt, de asemenea, afectate indirect de pierderea de bază a prăzii din cauza vânătorii excesive a oamenilor. Piele de leopard de zăpadă par să fie principala cerere de produse pentru braconieri, dar recent oasele lor au devenit un înlocuitor popular pentru oasele de tigru în medicina chineză. Mulți fermieri sunt, de asemenea, responsabili pentru uciderea ilegală a leoparzilor de zăpadă ca răspuns la prădarea efectivelor lor.(Jackson și Ahlborn, 1984; Jackson, și colab., 2008; Lovari, și colab., 2009)

Prin schimbările, pierderea și fragmentarea habitatului, schimbările climatice devin acum o altă amenințare la adresa acestei specii care necesită spațiu. Potrivit Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC), temperatura medie anuală în Asia de Sud și Tibet va crește cu 3 până la 4 grade Celsius până în 2080 până în 2099, împreună cu o creștere anuală a precipitațiilor. Datorită acestor condiții mai calde și mai umede, linia arborilor pădurii este de așteptat să urce în zonele alpine, care este habitatul preferat al leoparzilor de zăpadă. Rezultatele indică faptul că aproximativ 30% din habitatul lor din Himalaya ar putea fi pierdut din cauza acestei schimbări a arborilor. Acest lucru va cauza suprapunere în intervalul de specii, unde leopardul de zăpadă va trebui apoi să lupte pentru resurse cu specii mai bine adaptate la habitatele forestiere, cum ar fi leoparzii (panthera pardus), caini salbatici (Cuon alpinus) și, în Bhutan, tigrii (Panthera tigris).(Christensen, et al., 2007; Forrest, et al., 2012)

Amenințările antropice la adresa leoparzilor de zăpadă se pot intensifica și din cauza schimbărilor climatice. Odată cu micșorarea și fragmentarea habitatului alpin, speciile de pradă leoparzilor de zăpadă sunt deplasate și determină leoparzii de zăpadă să mărească pradarea animalelor. Acest lucru are ca rezultat creșterea uciderii prin represalii de către fermierii locali, punând leoparzii de zăpadă în pericol mare.(Forrest, et al., 2012)

Există o lipsă generală de conștientizare pe tot globul cu privire la importanța acestei specii pentru ecosistemul său. Rețeaua Snow Leopard a dezvoltat un plan care unește indivizi și organizații precum Snow Leopard Conservancy și International Snow Leopard Trust pentru a încerca și educa publicul cu privire la importanța conservării leoparzilor de zăpadă.(Jackson și colab., 2008)

Alte comentarii

Există alte două nume științifice care au fost folosite pentru leoparzii de zăpadă:O uncie de orezșiPanthera uncia.(Jackson și colab., 2008)

Colaboratori

Leah Montsion (autor), Universitatea din Manitoba, Jane Waterman (editor), Universitatea din Manitoba, Tanya Dewey (editor), Universitatea din Michigan-Ann Arbor.